Security

Betal sikkert i juletiden - unngå å bli svindlet på nett

Online shopping

Juletider og gode tilbud på internett går ofte hånd i hånd. Det flommer over av kampanjer og julegavekupp på internett, i sosiale medier eller direkte inn i e-postinnboksene våre. Men, juletider er også høysesong for svindel.

De cyberkriminelle godt vet å utnytte vår lyst til å slå til på et godt tilbud. Derfor er det viktig å sjekke en ekstra gang om det tilbudet som virket for godt for å være sant, faktisk er det. Svindlerne regner nemlig med at vi i møte med et tidenes tilbud glemmer risikoen for å bli lurt, eller at vi ukritisk gir fra oss sensitiv informasjon i jakten på de gode julegavekuppene.

I en helt ny rapport [1] peker Visa på en lang rekke svindelmetoder det er lurt å være på vakt for i desember 2023 og januar 2024. Dette er perioder hvor netthandelen øker mye. I rapporten kommer det frem at antallet svindeltilfeller i samme periode i fjor steg med 11 prosent, sammenlignet med året før.

I tillegg viser en forskningsrapport, utarbeidet av Visa i samarbeid med Wakefield Research i fjor, [2], at fire av fem (81 prosent) av oss sjekker feil detaljer når vi prøver å avgjøre om kommunikasjonen vi mottar kommer fra en seriøs aktør eller ikke.

Med Visa er du bedre beskyttet mot svindel

En av måtene du kan beskytte deg selv mot svindel, er å bruke Visa-kortet ditt. I løpet av de siste fem årene har Visa investert 10 milliarder dollar [3] i å forebygge svindel og øke cybersikkerheten. Visa har over 1000 spesialister som har i hovedoppgave å beskytte forbrukere som deg.

Nå om dagen snakker hele verden om kunstig intelligens, eller AI. Da er det verdt å nevne at Visa i 1993 var det første nettverket som implementerte AI-basert teknologi til risiko- og svindelkontroll, og var banebrytende for bruken av AI-modeller i betalinger [4].

Visa bruker AI til å fange opp tusenvis av kontekstuelle datapunkter, for å skape målrettet innsikt eller oppdage nye mønstre. Visa overvåger over 230 milliarder transaksjoner for tegn på svindel, og det er en av årsakene til at Visa hvert år er med på å forhindre svindel for mer enn 25 milliarder dollar over hele verden.

Faktisk oppstår det bare svindel i forbindelse med 0,1 prosent av alle Visa-transaksjoner [5]. Det er en av de laveste forekomstene blant alle betalingsformer.

Hvis uhellet først er ute kan du alltid være sikker på at du kan få hjelp fra Visa. Du som forbruker er blant annet sikret av Visas Zero Liability Policy [6], som garanterer at du ikke blir holdt ansvarlig om det foretas uautoriserte kjøp som foretas med ditt kredittkort eller dine kredittkortopplysninger. Og hjelpen, den kan du få hvor og når du måtte ha bruk for den:

«Vi har samarbeidspartnere i over 200 land, og har dermed tilgang på kundeservice og assistanse som følger sola i sin bane rundt jorda. På denne måten er det alltid mulighet for assistanse, uansett hvor i verden du befinner deg» sier Bente Josefsen, nasjonal sjef for Visa i Danmark, Norge og Island.

Hvis du vil være ekstra sikker, har Visa noen gode råd du kan følge.

Gode råd for å sikre deg selv i juletiden

Visa har i rapporten laget en Topp 10-liste med gode vaner knyttet til netthandel. Listen inkluderer blant annet disse fire rådene:

1.    Dobbeltsjekk forhandleres rykte og autentisitet: Hold deg til butikker og forhandlere du stoler på, og som du kjenner godt. Hvis du vurderer å handle fra en butikk du ikke kjenner fra før, bør du undersøke omdømme og erfaringer før du bestemmer deg for å handle.

2.    Sørg for å sikre personopplysningene dine: Sørg for at nettstedet du besøker bruker sikker teknologi. Når du er ved kassen, skal hjemmesidens adresse starte med 'https://'. S-en står for «sikker», og betyr at dataene dine blir krypterte og sendt over en sikker forbindelse.

3.    Ikke bruk offentlige Wi-Fi-nettverk til shopping: Offentlige Wi-Fi-nettverk er ofte ikke sikret. Det gjør det enklere for hackere å stjele dine sensitive opplysninger. Bruk alltid en sikker, privat internettforbindelse når du handler på nett.

4.    Vær obs på tilbud som virker for godt for å være sant: Tilbud på hjemmesider og i uoppfordrede e-poster kan ofte virke for gode til å være sanne. Særlig når det gjelder ekstremt lave priser på varer som er vanskelige å få tak i. Som forbruker burde du være ekstra mistenksom når det kommer til slike tilbud.

Du kan lese alle 10 rådene her.

______________________________________________

[1] Holiday Edition Threats Report,

[2] Fraudulese: The Language of Fraud”

[3] Think You Know How to Spot a Scam? New Visa Report Finds That Even Savvy Consumers Get Tripped Up by the Language of Fraud | undefined

[4] 30 years of AI and counting

[5] Visa Security | Securing the World's Payments | Visa

[6] Visa - Zero Liability

Tag: Digital commerce Tag: Artificial Intelligence Tag: Fraud Tag: Payment Security