REISE

Hva du bør vite om dynamisk valutaomregning

Visa gjør det mulig å håndtere ulike kjøp i utlandet. En situasjon som gjerne oppstår er at du møter forhandlere/minibanker som lar deg omregne transaksjoner til hjemmevaluta, det vi kaller dynamisk valutaomregning (DCC).

Hva er dynamisk valutaomregning?

Når du reiser i et fremmed land, kan du bli bedt om å betale for kjøpene dine i lokal valuta. Men hvis selgeren tilbyr DCC, kan du få muligheten til å betale i din hjemmevaluta, som inkluderer vekslingskurs og tilleggsgebyrer. Eller du kan ta ut den lokale valutaen fra en minibank og bli fakturert i din hjemmevaluta.

Hva du kan forvente når forhandlere tilbyr DCC

Visa erkjenner at mange kortinnehavere kan være uerfarne med eller kanskje ikke fullt ut forstå hva DCC innebærer, og krever at detaljhandlere og minibanker tydelig viser følgende detaljer på skjermen og kvitteringer:
  • Kjøps-/uttaksbeløp i lokal valuta og kortinnehavers valuta
  • Beløp med begge valutasymbolene 
  • Vekslingskurs som brukes til valutaomregning
  • En vurdering av tilleggsgebyrer eller påslag

Detaljhandlere/minibanker bør la deg velge om du vil godta/avvise valutaomregning – ikke velge for deg. I tillegg bør ikke leverandører bruke språk eller prosedyrer som for eksempel annen skriftstørrelse eller farge for å påvirke beslutningen din. Merk at hvis du ikke ser de nødvendige detaljene eller føler deg presset til å velge den ene valutaen fremfor den andre, anbefaler Visa at du avslår valutaomregningstilbudet og rapporterer hendelsen til kortutstederen din. Du kan foreta kjøp og/eller ta ut penger i utlandet enten du velger å godta eller avvise DCC.

Du bestemmer

Etter at du har vurdert nøye hvordan du ser på valutaomregning og kostnadene ved det, er det du som bestemmer om du ønsker å godta eller avvise det dynamiske valutaomregningstilbudet.