New Detail

Kontaktløs betaling tar av i Europa, men Norge henger etter

13/04/2016

Press Release Image

Oslo, 13. april 2016 - Nordmenn er i Europa-toppen i kortbruk og handler for stadig lavere beløp. Men i europeisk sammenheng henger norske butikker etter på å tilby raske, enkle og trygge kontaktløs betaling.

De nordiske landene har i en årrekke langt fremme på kortbruk og kontanter er på full fart ut av lommbøkene.

- I Europa skjer fortsatt 70 prosent av alle betalinger i kontanter. I følge Finans Norge utgjør kontanter kun fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet og fire prosent av husholdningenes pengebruk, sier Country Manager i Visa Europe Jens Nes.

Antall Visa-transaksjoner økte med over 5 prosent fra året før og snittbeløpet per transaksjon fortsetter å falle. Visas infrastruktur er klar for neste generasjon av betalinger. I Europa er det nå over tre millioner kontaktløse terminaler og det ble foretatt over 1,7 milliarder kontaktløse transaksjoner i fjor. [1] Det ble brukt mer enn 16,1 milliarder Euro på kontaktløse Visa-kort i Europa. En økning på svimlende 335 prosent [2]. Innen 2020 vil alle europeiske terminaler som aksepterer Visa-kort også akseptere kontaktløse betalinger, enten det er via kort, mobil eller via bærbare NFC-enheter. Norske banker har allerede utstedt over to millioner kontaktløse Visa-kort.

- NFC teknologien i kontaktløse kort og på mobil er overlegen all annen betalingsteknologi i forhold til brukeropplevelse og raskere betaling, men er også like sikkert. Norske forbrukere er klare for kontaktløse betalinger, men da må butikkene følge etter og ta teknologien i bruk, sier Nes.

En betydelig europeisk aktør

Visa Europe leverer et resultat på 2,3 milliarder Euro, det beste resultatet noen sinne og opp 25 prosent fra året før.[3] Visa Europe står nå for mer enn € 1 i hver € 6 brukt i Europa, og antall Visa-kort utstedt i Europa er nå på 522 millioner.

- Samtidig har vi levert et system med 100% tilgjengelighet uten et sekunds nedetid over 100 måneder på rad og vi opprettholder tillit i systemet ved å holde svindel på rekordlave nivåer [4], sier Nes.

I november ble det kjent at Visa Inc. kjøper Visa Europe, en transaksjon som ventelig fullføres i andre kvartal.

- Vi tror at ett samlet Visa vil gi raskere leveranser av nye og forbedrede tjenester til europeiske kortholdere - fra nye produkter med innbygd NFC-teknologi, e-handel- og tokeniseringsløsninger, for å nevne noe, sier Nes.

[1] Pr September 2015

[2] Fra juni 2014 til juni 2015

[3] Visa Europe Financial Year June - June 2015

[4] Svindel utgjør mindre enn 5 Cent for hver € 100 brukt - eller 0,044% i Europa, 0.023% i Norge.