New Detail

10 tips til en sunnere studentøkonomi

07/10/2015

Press Release Image

I forslag til nytt statsbudsjett foreslår regjeringen en justering av studiestøtten som vil gi studentene 316 kroner mer i måneden og øker BSU-grensen fra to hundre til tre hundre tusen i året. I den forbindelse har Visa satt opp ti tips til hvordan du kan få studielånet til å rekke litt lenger denne høsten.

1. Sett opp et realistisk budsjett

Når høstsemesteret begynner, er det lett å gå hardt ut med store ambisjoner om fornuftig forbruk og mer tid på lesesalen. Ambisjoner er vel og bra, men for at man skal oppnå målsettingene sine er det viktig at de er realistiske. Sett opp et budsjett der du også tar høyde for uforutsigbare utgifter og sosiale aktiviteter. Slik blir det lettere å fjerne unødvendige kostnader og ha mer igjen til hyggelige ting. Bruk gjerne bankkortet ditt når du betaler for å holde kontroll over forbruket. Dersom du bruker kredittkort, er det viktig å sørge for å betale regningene ved forfall.

2. Sett opp budsjett i kollektivet

Hvis du bor i et studentkollektiv eller deler med flere, kan det være en idé å sette opp et felles budsjett over bokostnader og felles innkjøp. Fellesmåltider er både økonomisk og sosialt. Planlegg matvareinnkjøpet nøye og handle for en uke av gangen.

3. Handle smart på nett, og ikke utsett betalingen!

Mange studenter handler på nett. Unngå å utsette betalingen, det er ofte dyrt i lengden. Betal med Visa-kortet ditt, da betaler du for varen umiddelbart, trygt sikkert og enkelt. Betaler du med Visa-kort og du får feil vare, varen ikke kommer eller varen har defekter, kan du forvente å få pengene igjen. Det samme gjelder dersom du blir svindlet ved at en annen person bruker Visa-kortet ditt.

4. Benytt deg av lojalitetsprogrammer og studentrabatter

Det er et stort utvalg av kundeklubber og lojalitetsprogrammer som kan være gunstige for en student. Sjekk hvilke muligheter du har i butikkene du bruker mest, og registrer deg i disse. Det finnes også et stort utvalg fordeler som gjelder for studenter spesielt, på studenttorget.no finner du mange gode tips. De fleste studentsamfunn har god oversikt over dette, så ta kontakt med din studentforening og sett deg inn i hva som kan være aktuelt. Sjekk med din bank om det følger med fordeler knyttet til ditt kort.

5. Kutt ned på unødvendige kostnader

Småkjøp som den daglige kaffen i kantinen eller sjokoladeplaten på slutten av en lang lesedag kan ofte være en god og velfortjent belønning. Dette er noe man kan unne seg i blant, men pass på at ikke småkjøpene blir for mange. Om du for eksempel kjøper en kaffe til 20 kr hver eneste dag gjennom hele året utgjør det hele 7.300 kr i året. Et lurt tips for å spare penger på kaffekjøp er å ta med termos med kaffe hjemmefra. Ikke kjøp vannflasker hver dag, tapp vann fra springen. Og smør matpakke! Vær også bevisst på småkjøpene dine og hold oversikten i nettbanken for å unngå unødvendig pengebruk.

6. Bruk kort og mobil også til småhandel

Mange bankkort har blitt kontaktløse og flere betalingssteder og banker er i ferd med å ta i bruk løsningen. Kontaktløs betaling er en raskere, enklere og like trygg måte å betale med debetkortet ditt på, og på småkjøp under 200 kroner kan du bare holde Visa- kortet inntil terminalen for å betale. Mange smarttelefoner har samme teknologi innebygget i telefonen. Dermed har du kortet med deg hele tiden og kan enkelt betale med mobilen. Laster du ned mobilbank app fra din bank har du til en hver tid oversikt over hvor mye du har på konto.

7. Søk på deltidsjobber

Deltidsjobb ved siden av studiene kan både være smart med tanke på videre karriere og det gir et pent påslag til et skrantent budsjett. Mange har for høye krav til deltidsjobbens relevans og undervurderer verdien av arbeidserfaring. Enten du får jobb i nærbutikken, på cafeen eller restauranten vil du dra nytte av å planlegge uken, forholde deg til kolleger og prioritere arbeidsoppgaver. Dette får du garantert nytte av senere i livet. Stipender kan være en annen smart måte å øke inntektene på. Det finnes over 2000 stipender du kan søke om i Legathåndboken. Enten det er fag, geografisk eller forskningsstipend som er aktuelt for deg, kan det komme godt med i en trang økonomi.

8. Kjøp brukt

Nye skolebøker koster. På snapsale.no finner du alt fra skolebøker til klær og møbler i nærheten av der du bor.

9. Finn ut hvilken strømmetjeneste du synes er best og velg én

Det finnes etter hvert et hav av forskjellige strømmetjenester for tv-serier og filmer – som HBO, Netflix, TV 2 Sumo, og Viaplay. Selv om månedsbeløpene per tjeneste er forholdsvis lave, blir det fort mye penger om du abonnerer på mange. De fleste strømmetjenester operer med gratis prøvemåneder, benytt deg av disse og finn ut hvilken som passer deg best. Slik får du både den beste underholdningen og sparer penger. Du registrerer enkelt Visa kortet ditt på strømmetjenesten og månedsbeløpet blir trukket på fastsatt dato. Det gjør det enklere å holde oversikt over økonomien.

10. Spar penger

Hvis du har litt penger til overs er BSU-sparing smart. Da står du sterkere den dagen du skal inn i boligmarkedet. Flere banker tilbyr også spareløsninger hvor man setter av en liten sum penger hver gang man drar kortet eller betaler en regning – penger som kan være godt å ha i bakhånd om en uforutsett utgift skulle dukke opp.