New Detail

Nordmenn har 900 millioner i utenlandske kontanter hjemme

25/09/2015

Press Release Image

Halvparten av oss har utenlandske kontanter igjen når vi kommer hjem fra ferie, viser en ny undersøkelse utført av Visa. Til sammen utgjør de utenlandske kontantene enorme summer.

Oslo, 25. september 2015 – I forbindelse med undersøkelsen har Visa beregnet at det til sammen ligger nærmere 900 millioner kroner i utenlandske kontanter hjemme hos det norske folk.

- At det norske folk til sammen har nesten 900 millioner kroner i utenlandske kontanter liggende ubrukt og glemt hjemme, viser at det er et økende behov for å være mer bevist på kortbruk og kontantuttak når vi er på ferie, sier Jens Nes, Country Manager Norway i Visa Europe.

Økt kortbruk lønner seg for forbrukeren

Det kan være lurt å ta ut et lite beløp ved reisens begynnelse. Slik er man forberedt om taxibilen eller den lille cafeen ikke tar kort, men på de fleste populære feriedestinasjoner er det nå mulig, trygt og sikkert å betale med Visa-kortet.

- Her hjemme ser vi at nordmenn er i verdenstoppen hva gjelder kortbruk, og færre og færre går rundt med kontanter. Dette endrer seg derimot når vi reiser. Alt for mange nordmenn tror at det beste er å ta ut mye kontanter når man er på reise, sier Nes. Og fortsetter - Faktisk lønner det seg for forbrukeren å betale med kort i utlandet, så lenge du husker å betale i det lokale landets valuta. Slik unngår du bankenes uforholdsmessig dyre vekslingsgebyrer, og du slipper å sitte igjen med kontanter etter reisen.

Sløselysten melder seg

Et velkjent fenomen blant nordmenn som ikke tar med utenlandske kontanter hjem, er trangen til å bruke opp kontantene på feriens siste dag, eller på flyplassen ved hjemreise. Faktisk viser undersøkelsen at halvparten av oss bruker opp kontantene på slutten av reisen.

- Når det nærmer seg hjemreise og man fortsatt har kontanter igjen, er det mange som tenker at dette er penger som MÅ brukes opp og ”sløselysten” melder seg. For å unngå dette er det derfor lurt å ha et bevisst forhold til uttak og kortbruk på ferien, avslutter Nes.

Kontantuttak utgjør enorme summer

Undersøkelsen viser at seks av ti (58%) norske forbrukere tar ut kontanter før avreise fordi de frykter at de ikke kan bruke kort på destinasjonen de reiser til.

- At kortet ikke fungerer i utlandet er en myte. Visa-kortet kan du bruke på millioner av brukersteder i over 200 land verden over. Reisende har dermed trygg og sikker tilgang til pengene sine, akkurat som hjemme. Det er sikrere å bruke kort enn kontanter siden kortet ditt er beskyttet. Mister du lommeboka kan du sperre kortene, men kontantene blir borte. Blir du utsatt for svindel og har betalt med Visa, vil du kunne få pengene tilbake ved å kontakte din bank, sier Nes.

Årlig tar nordmenn ut nærmere 1,5 milliarder Euro i de ti mest populære ferielandene. Tallene fra Visa viser at Thailand er et av landene der vi tar ut mest kontanter, hele 191 millioner Euro i året.